Med kaffepausen på nettet

Kontoret til Globalskolen ligger i Volda, et tettsted på Vestlandet. Men akkurat som elevene, bor også lærerne rundt omkring. Mange av dem har kontor hjemme i huset sitt, slik som Liv Sørbø på Hamar. – Vi er blitt eksperter i å jobbe på nett, sier hun og inviterer oss inn via Skype.

Tekst og foto: Ingebjørg M. Lyster

— Noen tror at det er en ensom arbeidssituasjon, men det synes jeg ikke, smiler Liv mens vi tar et skjermbilde av henne ved skrivebordet. – Vi kollegene har kontakt med hverandre gjennom dagen. Vi chatter, og vi treffes på video-møter, gjerne flere ganger daglig. Og så møtes vi jo til fysiske samlinger som går over flere dager.

–Men du har ingen å spise lunsj med på jobb…

– Nei, men til gjengjeld kan jeg bruke pausen til å gå tur med hunden min. Mobilen har jeg alltid med meg, og ikke så sjelden blir det gå-møter med kolleger. Det hender også at vi tar en kaffepause over Skype. Da lager vi kaffe på hver vårt sted og avtaler en møtetid. Det er hyggelig.

– Hva gjør du hvis du trenger hjelp til noe eller noen trenger din hjelp?

– Da deler vi skjerm. Det er en veldig praktisk mulighet på nettet, og faktisk synes jeg det kan være lettere å hjelpe hverandre på den måten enn å sitte sammen og se på samme skjerm. Nå om dagen setter vi oss inn i både fagfornyelsen og en ny programvare på denne måten. Det er veldig effektivt.

Liv har 20 års erfaring fra vanlig barneskole,  og hun har 15 år bak seg som Globalskole-lærer. Ansvarsområdet hennes er 2. klasse, noe hun trives veldig godt med.

–Elevene har en leseoppgave hver uke, og den gjør de på video. Det er så koselig å se dem der de sitter rundt omkring i verden og leser for meg, og det er imponerende å høre framgangen de har i å lese norsk fra uke til uke.  Jeg føler at jeg blir kjent med dem, og jeg vet at de føler at de kjenner meg, også. I går fikk jeg en melding fra en elev jeg hadde i høst. Hun skrev: «Jeg er glad i deg».

–Jeg blir her i Globalskolen, avslutter Liv med et smil.