Tekst av Globalskolens åttendeklassing Johannes Venæs Gamborg.

Publisert
1. april. 2019

Hva skjer hvis du kaster plast i naturen? Har du tenkt på hva du gjør med jordas framtid når du drikker av engangsplastkrus og bruker plastsugerør? Visste du at plast bruker 10 til 1000 år før naturen klarer å bryte det ned? Nå skal jeg ta deg med på en tur med plastposen Kari brukte til å pakke inn matpakken sin, og som blåste av gårde i det hun skulle spise lunsjen sin i langfriminuttet.

Vinden grep fatt i plastposen og posen fløy av sted i en virvelvind. Kari tenkte: «Det er sikkert ikke så farlig, jeg orker ikke løpe etter for å fange den». Posen fløy langt avsted og landet i en bekk. Bekken førte plastposen sakte, men sikkert videre til den havnet i det store havet. En fisk trodde posen var en glassmanet og slukte posen, og etter en stund ble fisken spist av en enda større fisk. Den store fisken ble fanget av en fiskebåt, og slik endte fisken opp i butikken hvor Karis familie pleide å handle middag. Kari kjøpte fisken, spiste den og mikroplast fra posen hun hadde mistet i vinden.

En annen historie jeg kunne fortalt, var hvis Kari løp etter posen og kastet plastposen i søppelbøtta som sto i skolegården. Plastposen ble hentet av søppelbilen, og endte opp på søppelfyllinga. Posen ble gravd ned sammen med annet søppel, noe som er vanlig i mange land i verden. Regnet øste ned og tok med seg kjemikaler som endte opp i grunnvannet i området hvor Kari bodde. Vannet ble brukt til å vanne åkrene som bonden dyrket gulrøtter på, som Kari var så glad i å spise. Gulrøttene endte opp i butikken hvor Karis familie pleide å handle. Kari spiste gulrøttene som var forurenset av plastkjemikalier fra posen hun hadde kastet.

Vi er på god vei til å ødelegge planeten vår, men vi kan alle hjelpe til og ta vare på jorda med å være mere miljøvennlige i hverdagen vår. Det er viktig å tenke gjennom hva jeg kan gjøre, og alle kan gjøre litt som til sammen utgjør en stor forskjell!